LISTA INCOMPLETA A ASASINILOR EXECUTATI DE LEGIONARI
IN NOAPTEA DE 26-27 NOEMBRIE 1940 LA JILAVA

 

 

Generalul Gabriel Marinescu: Prefect al Poliţiei Capitalei Si apoi Ministru de Interne. A ordonat Si supravegheat direct uciderile de legionari de la Prefectură. Era unul din "braţele de execuţie" ale regimului Carol II.

 

Generalul Ion Bengliu: Inspector General al Jandarmeriei, era al doilea "braţ de execuţie" al crimelor regimului carlist.

 

Generalul Gheorghe ArgeSeanu: Fost Comandant al Corpului II Armată, numit Prim Ministru in 21-22 Septembrie 1939, a acoperit cu prestigiul hainei sale militare uciderile în masă ale legionarilor din noaptea de 21-22 Septembrie 1939.

 

Colonelul Gherovici: din Inspectoratul de Jandarmi. Mâna dreaptă a lui Bengliu. A luat parte direct la asasinarea lui Codreanu.

 

Colonelul Zeciu: Prim Procuror Militar, a organizat asasinarea Si îngroparea lui Corneliu Zelea Codreanu Si a celor 13 legionari uciSi împreună cu acesta.

 

Colonelul Anibal Panaitescu: din Jandarmerie, schingiuitor Si ucigaS de legionari.

 

Colonelul Negulescu: PreSedintele Tribunalului Militar din Cluj. S-a distins prin multe sentinţe nedrepte contra legionarilor. A permis ca, fiind încă sub jurisdicţia Tribunalului Militar, să fie daţi poliţiei pentru a fi uciSi la Huedin-Cluj, 7 legionari.

 

Maior Aristide Macoveanu: din Jandarmerie. A luat parte la pregătirea Si executarea uciderii lui Corneliu Codreanu. Era Seful unuia din furgoanele care transportau pe deţinuţi Si a dat ordinul de a fi executaţi prin Strangulare cu funii, când treceau prin Pădurea TâncăbeSti.

 

Maior Iosif Dinulescu: din Jandarmerie. împreună cu Macoveanu a luat parte la execuţia lui Corneliu Codreanu, în forma descrisă mai sus.

 

Maior Alexandru Popescu: Seful Jandarmeriei din Constanta. Cunoscut în această provincie prin ura Si cruzimea lui faţă de legionari. Personal a împuScat pe preoţii Chivu Si Stoica Mocanu, din judeţul Constanţa.

 

Maior Scarlat RioSianu: Comandantul Jandarmeriei din Râmnicu Sărat. A luat parte la pregătirea asasinării lui Corneliu Codreanu Si a celorlalţi 13 legionari.

 

Căpitanul Blebea: din Jandarmerie. La ordinul acestuia au fost uciSi la Huedin (Cluj), 7 legionari.

 

Sublocotenentul Cinghiţă: din Jandarmerie. A comandat executarea (Si chiar a tras) a 31 de legionari legaţi de mâini Si de picioare în lagărul de la Vaslui.

 

Plutonierul Sârbu: jandarm, din lotul celor aleSi pentru Strangularea legionarilor în furgoanele ce-i transportau la Jilava. El l-a strangulat pe Corneliu Codreanu.

 

13 Plutonieri Jandarmi: Fiecare din aceStia a strangulat un om în acele două faimoase furgoane ale morţii.

 

Victor Iamandi: Ministru de Justiţie în marea prigoana carlistă. A luat parte, ca membru influent al regimului, la asasinatele petrecute atunci. în toate momentele grele prin care a trecut MiScarea Legionară, îl găsim ca instigator al acestora. în guvernul Duca era Secretar de Stat la Interne Si a dirijat represiunea ce-a avut loc atunci.

 

Radu Pascu: Fost Prim-PreSedinte al Curţii de Apel din BucureSti. A luat parte la prigoana contra legionarilor sub regimul carlist.

 

Moruzof: Seful Serviciului de Informaţii al Armatei. A fost una dintre piesele importante ale sistemului carlist Si co-părtaS la violenţele Si asasinatele comise atunci.

 

Niky Stefănescu: Director al Siguranţei Statului. Era al treilea "braţ de execuţie" al regimului Carol II. Sub direcţia lui s-au comis schingiuirile de la Siguranţă unde s-au ucis zeci Si zeci de oameni nejudecaţi Si nevinovaţi.

 

Vasile Parisianu: Director al Prefecturii de Poliţie din BucureSti. A luat parte la toate crimele comise acolo.

 

Pavel Patriciu: Comisar al Prefecturii de Poliţie din Capitală. Schingiuitor cunoscut Si temut în rândurile legionarilor.

 

Panova Ion, Bonea Niculescu, Otto Reiner, L. Constantinescu, P. Malenschi, N. Graman, Iuliu Horvath, Victor Horvath, Petre Gheorghiu, C-tin Popescu, Miron Tudor, C. Boulet, Marin Georgescu: toţi aceStia erau agenţi ai Prefecturii de Poliţie din BucureSti. Făceau parte din aSa numita "brigadă mobilă" care se ocupa cu descoperirea Si lichidarea sumară (de preferinţă prin sugrumare Si ardere la crematoriu) a legionarilor în orice punct al ţării, unde ar fi fost semnalaţi aceStia. S-au distins prin cruzimi nemaipomenite.

 

Mihail Vârfureanu: Student la medicină Si legionar. Este captat de poliţie ca agent informator. în timpul prigoanei lui Carol II reuSeSte să ajungă Seful Studenţimii Legionare din BucureSti. în această calitate are legături strânse cu grupul de conducere clandestin al MiScării. Dă informaţii importante poliţiei care conduc la prinderea Si executarea multor camarazi de-ai lui. Este demascat de-abia în urma arestării Si uciderii Sefei femeilor legionare, Nicoleta Nicolescu, arestată in timpul unei întrevederi cu acest individ.

 

Restul de deţinuţi de la Jilava, ale căror nume lipsesc aici, erau jandarmi Si comisari de poliţii, asasini de speţa celor descriSi mai sus.

 

în toate publicaţiile care tratează subiectul MiScării Legionare, aceSti asasini se numesc "personalităţi politice" împuScate la Jilava.