PETRE ÞUÞEA

 

 

Nãscut la 6 Octombrie 1902 în satul Boteni, Muscel, în familia unui preot. Studii la liceul Neagoe Basarab din Câmpulung, Gh. Bariþiu din Cluj; Facultatea de Drept la Universitatea din Cluj, Universitatea Humboldt din Berlin unde studiazã formele de guvernãmânt. Discipol al lui Nae Ionescu. Doctor în economie politicã ºi drept.

Colaboreazã la diverse publicaþii naþionaliste, în special la ziarul Cuvântul condus de Nae Ionescu, ziar de înaltã facturã intelectualã, alãturi de Constantin Noica, Mircea Eliade, Radu Gyr, Gheorghe Racoveanu, Mircea Vulcãnescu ºi alþi intelectuali fãcând parte din generaþia legionarã, unde scrie numeroase articole de substanþã, studii de economie ºi politicã. Românismul desemnant al generaþiei legionare, marele intelectual l-a definit simplu:

"– A însemnat sã fim noi înºine..." (vezi lucrarea Petre Þuþea - Între Dumnezeu ºi Neamul meu, Fundaþia Anastasia, Bucureºti, 1992).

În cadrul Guvernului Naþional-Legionar instaurat dupã 6 Septembrie 1940, Petre Þuþea a îndeplinit funcþia de ªef de Serviciu ºi apoi Director în Ministerul Economiei Naþionale.

Dupã invazia comunistã în România, Petre Þuþea este arestat ºi condamnat de noul regim mai întâi la 5 ani închisoare (1948-1953), apoi la 18 ani de muncã silnicã din care a executat 8 ani în aceastã fazã (1956-1964) în diverse penitenciare (Bucureºti, Jilava, Ocnele Mari), dar mai ales la Aiud unde era concentrat grosul vârfurilor legionare, fiind eliberat în anul 1964 cu sãnãtatea zdruncinatã în urma torturilor repetate la care a fost supus de torþionarii comuniºti:

"– Tot ce-am suferit – declara Petre Þuþea –, aº fi neconsolat ºi aº fi fost în tot timpul claustrãrii mele, în timpul prizonieratului meu în temniþã... dacã n-aº fi trãit convingerea fermã cã îmi face cinstea suferinþei unui mare popor... greu de istorie ºi de viitorul lui strãlucit". (ibidem). Hãrþuit în permanenþã de regimul comunist prin autoritãþile sale represive, Petre Þuþea a avut curajul sã-ºi exprime convingerile sale legionare pânã în ultimele clipe ale vieþii:

"– Un Român absolut trebuie sã fie legionar", spunea el. "Corneliu Codreanu a fost o PERSONALITATE. Personalitatea e un ins care influenþeazã ambianþa prin simpla lui forþã harismaticã; un om cu har. ªi Codreanu a avut acest har, a fãcut o Miºcare puternicã" (ibidem). La atacurile ºi asemuirile greºite ºi gratuite aduse Miºcãrii Legionare ca fiind "fascistã" ori "nazistã", P. Þuþea s-a ridicat în apãrarea ei ori de câte ori a fost nevoie.

"– Deosebirea dintre fascism ºi naþional-socialism ºi Miºcarea Legionarã – explica Petre Þuþea –, este în aspectul fundamental religios al Miºcãrii Legionare, religios creºtin, ceea ce nu era cazul nici la fasciºti ºi nici la naþional-socialiºti... Miºcarea Legionarã le este superioarã, cãci s-a situat istoric înãuntrul evoluþiei fireºti a societãþii moderne" (ibidem). Întrebat cândva daca el considerã "antisemitismul" Miºcãrii Legionare ca fiind fundamental, Petre Þuþea a rãspuns:

"– Nu. Cuzismul e fundamental antisemit, legionarismul nu", (ibidem) pentru ca tot el sã revinã ºi sã adauge:

"– Legionarismul a fost o revoluþie pentru cã a însufleþit o generaþie, construind ordinea de stat pe substanþa istoricã a poporului roman" (ibidem). Explicându-ºi apartenenþa sa la Miºcarea Legionarã ºi cauzele care l-au atras în aceastã Miºcare, P. Þuþea spunea:

"–...Mi-am dat seama cã democraþia nu garanteazã nici suveranitatea, nici existenþa sigurã a poporului roman" (în raport cu Miºcarea Legionarã, garantã a acestor principii – Nota autorului; ibidem). Întrebat despre aºa zisul colaboraþionism de care Miºcarea Legionarã a fost acuzatã pe nedrept la procesul de la Nürnberg din 1946, P. Þuþea a rãspuns:

"– Nu merge termenul la extremã dreaptã, de colaboraþioniºti ci de egalitate atitudinalã. În urma procesului legionarii nu au fost consideraþi criminali de rãzboi. La Nürnberg s-a violat un principiu care funcþiona la data aceea. A fost un abuz al învingãtorilor lipsiþi de simt moral..." (ibidem)

Continuu sub observaþia agenþilor securitãþii comuniste dupã eliberarea sa din închisoare, Petre Þuþea a suferit enorm, dar cu stoicism, ºicanele repetate ale acestora. Numeroasele descinderi la locuinþa sa modestã, au dus la confiscarea a numeroase manuscrise, studii ºi materiale la care acesta lucra. O Antropologie Creºtinã – studiu de cãpãtâi la care înþeleptul începuse sã lucreze în ultimii ani ai sãi – conceputã schematic în 6 capitole:

1. Cartea întrebãrilor

2. Sistemul

3. Stilurile

4. Matematica

5. Fizica - ºtiinþa ºtiinþelor naturii ºi

6. Dogmele,

circa 1.000 de pagini, îi este în parte confiscatã. Finalitãþile de guvernare a þãrii în viitor dupã momentul "Dec. 1989", marele gânditor le-a clasat astfel in cadrul unui interviu:

"– Cred cã ar fi optimã o conducere conservatoare realizatã, însã, într-un climat democratic. Adicã un partid conservator, tradiþionalist, naþionalist...", (ibidem) atenþionând (Dec. 1990):

"– N-am ieºit încã din comunism. N-am ieºit încã din aceasta invenþie nãucã" (ibidem). Marele român, Petre Þuþea, s-a stins din viaþã lucid, în ziua de 3 Decembrie 1991, într-o rezervã a spitalului "Cristiana" din Bucureºti pe când era intervievat de un grup de reporteri în frunte cu Lucia Hossu Longin. Întrebat: "Ce înseamnã un om de dreapta?", câteva clipe înainte de trecerea sa dincolo, Petre Þuþea a rãspuns simplu:

"– Român absolut, asta înseamnã!" (ibidem)

 

OPERA:

Antropologie economicã – Perspectivele economice ale României moderne (17 medalioane conclusive) în Cuvântul;

O noapte cu Brâncuºi;

Socrate (studiu);

Mircea Eliade. Apare în fascicole în revista Familia din Oradea, între 2 Februarie 1990 – 9 Septembrie 1990. 75 pag.; ediþie ulterioarã în Biblioteca revistei Familia, Imprimeria de Vest, Oradea, 1992;

Aristotel ºi arta (reflecþii estetice). În revista Familia (Oradea), nr. 1-2-3 din 1991;

Mussolini s-a uitat la ceas ºi i-a dat ultimatum lui Dumnezeu (eseu). Apãrut în Cuvântul (serie nouã), nr. 115-116-117-118;

Între Dumnezeu ºi Neamul meu. Fundaþia Anastasia. Editura ºi Imprimeria Arta Graficã, Bucureºti, 1992. 400 pag.;

Bãtrâneþea ºi alte texte filosofice. Editura Viitorul românesc, Bucureºti, 1992;

Reflecþii religioase asupra cunoaºterii. Editura Nemira, Imprimeria Coresi, Bucureºti, 1992;

Omul (tratat de antropologie creºtinã). Editura Timpul, Iaºi, 1992;

Philosophia perennis. Editura Icar. Editura Horia Nicolescu, Bucureºti, 1992;

Proiectul de tratat – Eros. (Prin colaborarea mai multor edituri): Editura Pronto & Astra (Braºov), Editura Thetis (Bucureºti); Editura Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, cu concursul Asociaþiei Porumbeni, Tipografia Centralã din Chiºinãu, 1992;

321 de vorbe memorabile ale lui Petre Þuþea. Antologiile Humanitas, Editura Humanitas, Bucurelti, 1993;

 

Despre autor:

Convorbiri euharistice de Dorin Popa. Institutul european pentru cooperare cultural-ºtiinþificã, Iaºi, Colecþia Texte de frontierã, 1992;

Jurnal cu Petre Þuþea de Radu Preda. Editura Humanitas, Bucureºti, Imprimeria Coresi, 1992.