GHEORGHE RACOVEANU

 

Născut la 10 Februarie 1900 în com. Crăguești. Studii în teologie și filozofie la Universitatea din București.

Discipol al Prof. Nae Ionescu, specializat în problemele Bisericii Orientale Ortodoxe, a fost co-fondator al revistei teologice Predania apărută la începutul deceniului trei la București (împreună cu Nae Ionescu) și a colaborat la ziarul Cuvântul condus de acesta, precum și la alte ziare și reviste naționaliste de prestigiu. Refugiat în Germania după lovitura lui Antonescu împotriva Mișcării Legionare din 21-23 Ianuarie 1941, a fost închis în lagărul Buchenwald. În exil, Gheorghe Racoveanu a dus o activitate susținută de combatere a comunismului ateu, demascând atrocitățile și silniciile impuse de vătafii partidului asupra populației rămasă fără nici o apărare. În ziarul Cuvântul, scrie în articolul intitulat: Principiile prăpastiei dintre noi, românii din exil și comuniștii din România:

„...în doua vorbe și-un cuvânt: crimele abominabile săvârșite de ei asupra poporului roman. I. Omorurile, întemnițările, chinurile, teroarea nemaipomenită, violurile, spurcările, degradarea ființei românești, transformarea omului în neom. II. Încercarea de a alunga pe Dumnezeu din sufletul Românilor. Crimele acestea nu le putem ierta. Singurii care le-ar putea ierta ar fi cei uciși, cei martirizați, cei batjocoriți. Ei, copiii și nepoții lor. Noi, deposedații de privilegiul de a trăi liberi în țara părinților noștri, suntem aici doar acuzatori.“

Fondator al ziarelor și revistelor Legea, Antena și Cuvântul, a fost membru al Societății Academice Române (cu sediul la Roma) și a făcut parte din Comitetul de conducere al Institutului Român de Cercetări - Biblioteca Româna din Freiburg, Germania.

Colaborator statornic la revistele și ziarele anticomuniste din exil cu studii și articole de profunzime, Gheorghe Racoveanu a lăsat în urma sa o operă importantă. S-a stins din viața la 10 Mai 1967.

 

OPERA:

 

Autobiografia Starețului Paisie (ediția a V-a, în slavonește și românește) scrisă de Platon Schimonahul, 1836. Reeditare în limba română, cu litere latine și în grai îndreptat de Gheorghe Racoveanu. Râmnicu Vâlcea, 1935;

 

Omenia și frumusețea cea dintâi (cu o prefață de Mircea Eliade). Editura Cuvântul, Freising, 1964, Germania;

 

Despre ființa și existența Mișcării Legionare a lui Corneliu Codreanu. Freising, 1965;

 

Nae Ionescu - fapte și cuvinte;

 

Christentum und Moralische Aufrüstung. Editura Kurios, Freising;

 

Însemnări pentru istoria patriei;

 

Mișcarea Legionară și Biserica. Editura Armatolii, Cetatea Eterna, 1973.