TRAIAN POPESCU

 

Fost Vicepreședinte al Societății Filatelice Române; fost referent în Direcția Acordurilor Comerciale din Ministerul Comerțului (1938). În cadrul Statului Național-Legionar (1940-41), însărcinat cu organizarea Serviciului Comisiilor de Românizare; fost atașat comercial al Agenției Economice Române la Istanbul și șef al Agenției Comerciale Române de pe lângă Legația României în Slovacia, Bratislava (1943-1945).

Gazetar și publicist, Traian Popescu s-a născut la 21 Iunie 1910 la Craiova, din familie de origine gorjană, stabilindu-se din anul 1919 în capitala țării, București, unde urmează clasele primare și secundare.

După terminarea liceului (1928), își continuă studiile superioare înscriindu-se la Facultatea de Drept din Universitatea București, pe care o absolvă în anul 1932. Avocat în Baroul Ilfov, odată cu represiunea dezlănțuită împotriva Legiunii în anul 1933 se înscrie ca avocat apărător în "procesul Duca", moment în care se atașează definitiv de Mișcarea Legionară, încadrându-se în cuibul rector al Capitalei de sub conducerea lui Aurel Serafim, desfășurând o activitate viguroasă de promovare a Legiunii. Face parte din Contenciosul legionar de la Casa Verde și puțin mai târziu îl găsim în fruntea bătăliilor de organizare a cuiburilor în București și județul Ilfov (plășile Budești și Plătărești, împreună cu satele și comunele învecinate: Tanganul, Vadul Anei, Gălbinași, Fundeni-Frunzănești, Cernica ș.a.) și a propagandei electorale pentru partidul "Totul Pentru Țară" (T.P.Ț.) în cuprinsul anului 1937. În colaborare cu Primăria din Negru, organizează prima cantină școlară legionară la școala Orzari din Capitală în toamna anului 1940, ocupându-se în același timp (în cadrul Ajutorului Legionar) de tipărirea emisiunilor filatelice legionare: 8 noiembrie 1940 (Iași), 30 noiembrie 1940 (București) și 13 ianuarie 1941 (București).

Odată cu declanșarea loviturii lui Antonescu împotriva guvernului legionar (21-23 ianuarie 1941), îl găsim pe baricadele de apărare a instituțiilor legionare. Începând cu toamna anului 1941, funcționează cu diferite însărcinări pe lângă Legația Română din Turcia și apoi cea din Slovacia până la finele lunii Martie 1945. La 1 aprilie același an, se refugiază în Germania, la Badgastein (Tirolul austriac), punându-se la dispoziția Guvernului Român de la Viena sub președinția Comandantului Horia Sima, la care aderase încă de la aflarea constituirii lui.

Aflat cu domiciliu obligatoriu timp de doi ani sub paza autorităților anglo-americane și franceze după înfrângerea Germaniei, odată cu absolvirea Mișcării Legionare și a Guvernului Român în Exil de la Viena de orice vina "criminală" de către Tribunalul Internațional de la Nürenberg, în primăvara anului 1947 trece în zona franceză de ocupație a Austriei, la Schurns, ajungând după aceea în Elveția și Franța, iar în toamna anului 1947, în luna noiembrie, sosește în Spania, la Madrid, unde hotărăște să se stabilească definitiv.

Fondator al prestigioasei reviste Carpații în anul 1954 la Madrid împreună cu Aron Cotruș, N. S. Govora, Faust Brădescu, Nicolae Novac ș.a.; Fondator al Editurii "Carpații" în cadrul căreia au văzut lumina tiparului numeroase cărți reprezentative ale culturii române și legionare (*1) ca parte intrinsecă a acesteia, comandantul legionar Traian Popescu și-a adus o contribuție substanțială la lupta exilului și refugiului românesc împotriva ocupației comuniste a țării. Autor a numeroase emisiuni filatelice ca reprezentant al adevăratei Românii Libere, prin care a ținut trează conștiința Apusului asupra sclavizării României și excluderii ei din confederația statelor europene, Traian Popescu a îndeplinit o misiune de importanță vitală pentru recunoașterea României, obligând regimul comunist de la București să revină asupra numelui țării, reintroducând adevărata denumire de ROMÂNIA în locul celei decretate anterior în sens slavic (ROMINIA) prin care se încerca desființarea numelui latin al tarii noastre (*2). A colaborat intens la revistele și ziarele legionare din exil.

____________

-(*1) "Istoria Românilor din Dacia Traiană" (Vol. I-II-III-IV) de A. D. Xenopol; "Istoria Literaturii Române" (Vol. I-II) de Dumitru Murărașu; "Naționalismul lui Eminescu" de Dumitru Murărașu; "Dacia" de Vasile Pârvan; "Rapsodia Iberică" de Aron Cotruș; "Povesti fără Țară" și "Poeme fără Țară" de Vasile Posteucă, Nicolae Novac, Nicolae Ștefănescu-Govora și Faust Brădescu (în colaborare); "Corneliu Zelea Codreanu" (ediție colectiva); "Ion Moța și Vasile Marin" (ediție colectivă); "Haiducul" de Bucura Dumbravă; "Răscoala" (Vol. I-II) de Liviu Rebreanu; "Amintiri din copilărie" de Ion Creangă; "Istoria politică și militară a războiului României contra Rusiei Sovietice" de Gen. Platon Chirnoagă; "Istoria Daciei și continuitatea Daco-Romană" de Gen. Platon Chirnoagă (Editura "Traian Popescu") ș.a.

____________

-(*2) Vezi lucrarea "România și unitatea Europei". Editura "Carpații", Madrid, 1975 (173 pag.).

 

Traian Popescu, vorbind la o întrunire de la Majadahonda

 

OPERA:

România și unitatea Europei. Editura CARPAȚII, Madrid, 1975;

Mărturii pentru legionarii de mâine. Vol. I, 1977; Vol. II, 1978; Vol. III, 1979. Colecția DOCUMENTE, Editura Carpații, Madrid;

Rumania y sus Vecinos Hungaros. Colecția DOCUMENTE, Editura Carpații, Madrid;

Testimonios para Los Europeos de manana. Colecția DOCUMENTE, Editura Carpații, Madrid;

Mișcarea Legionară și instigațiile D-lui M. Ligi. Colecția DOCUMENTE, Editura Carpații, Madrid, 1980;

Majestatea Sa Trădarea. Colecția DOCUMENTE, Editura Carpații, Madrid, 1980;

Poziția politică a Gărzii de Fier pe plan intern și extern. Editura Carpații, Traian Popescu, Madrid, 1980;

Transylvania Rumana y la demogagia revisionista Magyar. Colecția DOCUMENTE, Editura Carpații, Madrid, 1981 (în colaborare cu Faust Brădescu, G. Bicnițiu și Rev. Silvan);

Maestrul Aron Cotruș - Omul. În volumul omagial: Lui Aron Cotruș și Neamului, pag. 71-114. Editura Carpații, Madrid, 13 Ianuarie 1982.