GHEORGHE NICOLAU-BÂRLAD

 

Doctor inginer, profesor universitar. S-a născut în anul 1907 în comuna Giurgiuana-Tecuci. Înființează societatea Matematica bârldeană pe care o conduce între 1926-1927 și care editează Revista matematică.

Studii la Politehnica din București, specialitățile inginer silvic și topograf-cadastral. Între 1930-1932 face mai multe stagii la Academia Agro-Silvică din Brno (Cehoslovacia), iar între anii 1936-1940 se specializează în fotogrametrie la Politehnica din Dresda. Face parte dintr-o elită europeană de specialiști care pune bazele teoretice și practice ale geodeziei moderne.

Conferențiază la instituții tehnice de învățământ superior din Berlin și Paris; lucrează pentru institutele geodezice militare francez și italian; efectuează studii pentru societăți din Germania, Elveția, Franța, Italia.

După război este cadru didactic la Facultățile de Construcții, Arhitectură, Agronomie, Silvicultură, Politehnică și la Facultatea de Geodezie a Academiei Tehnice Militare. Publică numeroase lucrări din domeniile: fotogrametrie, geodezie, cadastru, matematică aplicată etc. Lista de autor menționează peste 95 de titluri și mai mult de 8.000 de pagini de text.

O lucrare de foarte mare importanță, Bazele geometriei fotogrametrice (2 volume) a fost predată spre publicare Editurii Academiei Române între anii 1956-1958, dar nu a văzut lumina tiparului fiind considerată inacceptabilă. Profesorul Gheorghe Nicolau-Bârlad a fost tolerat de regimul comunist la indicația atașaților militari ruși, fiind unul dintre cei mai mari specialiști în domeniu.

Profesorul a fost permanent în legătură cu Mișcarea Națională de Rezistență anticomunistă și dorea ca lucrările sale să arunce o lumină favorabilă asupra poporului român.

A fost solicitat în 1959 să prezinte o lucrare de specialitate la Londra, lucru care a determinat arestarea și lichidarea sa. Este condamnat la 15 ani de muncă silnică și moare la 3 aprilie 1964 pe masa de operație în închisoarea de la Aiud.