OVIDIU GĂINĂ

(STAN M. POPESCU)

 

Profesor universitar, publicist, politolog. S-a născut în comuna Solca din jud. Câmpulung, Bucovina. Elev al renumiților profesori Traian Brăileanu și Philip Lersch la Universitatea din Cernăuți unde a studiat filosofia, Stan M. Popescu și-a continuat studiile de filosofie în Germania și cele de specializare în psihologie la Universitatea din Viena, Austria.

Fost Șef al "Gărzilor Încazarmate" legionare, unitate de elită. Retras în exil împreună cu mulți alți legionari după lovitura antonesciană din ianuarie 1941, este închis alături de ceilalți camarazi ai săi în lagărul de la Rostock și apoi cel de la Buchenwald.

După sfârșitul celui de-al doilea război mondial, Stan M. Popescu se refugiază în Argentina unde activează ca Profesor de Psihologie Socială la Universitatea del Salvador din Buenos Aires (Facultatea de Psihologie și Psihopedagogie), la Universitatea Catolică Argentina (Facultatea de Științe Economice și Sociale - catedra de Sociologie) și la Universitatea Nacional de la Plata (catedra de Psihologie). A făcut parte și ulterior a condus Ministerul Educației din Argentina (Assesor), reprezentând Argentina la numeroase congrese internaționale de psihologie, fiind considerat o autoritate supremă în domeniu. A conferențiat (1960-1970) la Universitățile din Bonn, München, Münster și Bochum din Germania; la Instituto Nacional de Psicologia Aplicada din Madrid, Spania.

A scris și a publicat variate lucrări cu caracter științific în revistele de specialitate argentiniene și străine. A fondat și dirijat prima revistă de Psihologie Aplicată ("Psicologia Aplicada") în Argentina (1959-1973). A înființat, condus și editat revista Scrisori Legionare (Anul I, Nr. 1, 1980, Buenos Aires, Argentina). Participant activ la lupta exilului dusă împotriva ocupației comuniste, Stan M. Popescu a colaborat intens la revistele și ziarele legionare apărute în exil, denunțând atrocitățile comise împotriva poporului român de sălbatica stăpânire atee. Prin poziția sa însemnată și recunoscută unanim, a dezvăluit opiniei publice mondiale toate represiunile comuniste abătute asupra țării.

Colaborări (articole, studii și versuri) la: Carpații, Înșir’te Mărgărite, Cetatea Luminii, Drum, Curierul, Totalité ș.a.

 

Ovidiu Găină (al doilea din stânga), în 1941, la Rostock

 

OPERA:

El Hombre de Dios (De Pascal a Saint Exupery). În traducere: Foamea de Dumnezeu (de la Pascal la Saint-Exupery). Buenos Aires, 1955;

Introduccion a la Filosofia de la Historia. În traducere: Introducere în Filosofia Istoriei. Editura Laserre, Buenos Aires, 1964;

Auge y Ocaso de la Aristocracia. În românește: Ascensiunea și declinul aristocrațieii. Editura Salas, Madrid, 1974;

Autopsia de la Democracia. În românește: Autopsia Democrației (un studiu al anti-religiei). Editura Euthynia, Buenos Aires, 1984;

Obsesia schimbului sau revoluția permanentă. Buenos Aires, 1988;

Cultură și Libertate. Buenos Aires, 1990;

Psihologia de la Politica (Psihologia Politicii). Buenos Aires, 1991;

Când se îngână noaptea cu ziua (nuvelă). În Carpații, Anul IV, Nr. 21, 10 Septembrie 1957, Madrid, Spania;

Codreanu und seine Eiserne Garde (studiu). În Der Weg, Anul IV, (8), Buenos Aires, 1950;

L’ascese legionnaire (Asceza Legionară) - studiu. În Totalité, Nr. 18/ 19, 1984, Franța.