ION NICOLAU - DELTA

 

 

A intrat în rândurile Mișcării Legionare în anul 1935. Pentru convingerile sale este întemnițat de regimul carlist între anii 1939-40. Eliberat în anul 1940, ia parte la revoluția legionară din 3-6 septembrie, când are loc detronarea regelui Carol al II-lea, iar după izbucnirea războiului din răsărit, ia parte la campania de luptă împotriva bolșevismului și recucerirea Basarabiei și Bucovinei.

După invazia bolșevică din România și instalarea regimului comunist, alături de alte zeci de mii de legionari, Ion Nicolau este arestat și deținut în mai multe închisori, mai ales la vestita temniță din Aiud. Eliberat în 1964, Ion Nicolau se dedică picturii, iar în anul 1980 reușește să părăsească România și să-și reunească familia în Toronto, Canada.

De profesie inginer mecanic (absolvent al Școlii Politehnice din cadrul Universității Timișoara), Ion Nicolau s-a dedicat picturii dintr-o necesitate interioară, evadând din spectrul terorii pe care a simțit-o permanent în timpul regimului comunist și a reușit să prezinte mai multe expoziții care s-au bucurat de succes.

S-a stins din viață în anul 1987...

A scris: Nightmare în broad daylight (Coșmar în miezul zilei, ediție bilingvă, sub patronajul Congresului Național Româno-American, 1985) și Harta României, Toronto, 1983, pe care o descrie în prefață:

"Lucrarea de față... este un rezumat concentrat... a imaginii țării și a unor episoade despre oameni și întâmplări din tulburătorul și zbuciumatul ei trecut..., în speranța că cei ce o privesc și o citesc, vor fi îndemnați să mediteze asupra rostului ce l-a hărăzit Dumnezeu neamului românesc și nouă celor ce ne considerăm că îi aparținem, în orice colț de lume ne-am afla..."