PLATON CHIRNOAGĂ

 

 

S-a născut la Roman. Luptă în primul război mondial ca sublocotenent de artilerie.

Sub-șef al Statului Major al Armatei a III-a în timpul campaniei din Rusia, 1941-1944. Comandant al Brigăzii 4 de Artilerie, din Diviziunea 4 de Infanterie, și, la scurt interval, primește gradul de General.

Imediat după 23 august 1944, primește comanda Diviziei a IV-a Infanterie.

La 20 octombrie 1944, cea mai mare parte a efectivelor este luată prizonieră de germani, la Szolnok (Ungaria), împreună cu generalul Chirnoagă.

Iată cum își descrie generalul Chirnoagă gândurile din acel moment:

"Ceea ce m-a frământat din chiar primele cinci minute ale prizonieratului a fost să mă fixez asupra datoriei mele de Român de aici înainte. Evident, regulamentele militare ale oricărei armate din lume indică reguli clare despre purtarea unui luptător căzut prizonier, dar aceste reguli erau valabile pentru mine, cunoscând situația tragică din România? Când țara noastră era invadată de hoardele rusești, când era condusă de un guvern obligat să execute cererile și voința invadatorului; când știam că de acest invadator nu vom scăpa decât numai dacă va fi învins, ce trebuia să fac eu? Să accept în pasivitate poziția de prizonier până la sfârșitul războiului sau să găsesc o formulă de a lupta mai departe contra Rușilor?

Desigur că eram legat de un jurământ față de Rege și de Țară, dar la data aceea Regele nu mai avea nici un cuvânt de spus, iar țara era la dispoziția administrației rusești. Armata care lupta contra Germaniei mergea numai din spirit de disciplină și nicidecum pentru că era convinsă că așa dictau interesele României. După ce trei ani am luptat cot la cot cu trupele germane, ca să apărăm hotarele și independența țării, contra Rusiei Sovietice, cum se putea schimba dintr-o dată, într-o singură noapte, toată această concepție de apărare și să constați că inamicul de moarte ți-a devenit bun camarad, iar camaradul de până ieri, îți este dușman? Cum nimeni dintre noi nu știa ce se întâmplase exact la București, când a fost arestat Mareșalul Antonescu, și pentru a nu rupe armata în două, toți luptătorii care au avut norocul să nu fie făcuți prizonieri de noii noștri aliați și trimiși în Siberia, au executat ordinul regal de a întoarce armele contra Germaniei.

Dar odată căzut prizonier, deci pus în imposibilitate de a mai executa ordinul Regelui, am socotit că datoria mea este să caut o soluție, pentru ca să continui lupta contra aceluia care de două secole era inamicul independenței noastre și al hotarelor României."

 

În urma discuției cu Horia Sima, la Viena, generalul Chirnoagă preia comanda Armatei Naționale care a luptat alături de Germania împotriva URSS până la sfârșitul războiului.

Ocupă funcția de ministru de război în Guvernul în Exil de la Viena, 1944-1945.

 

Generalul Platon Chirnoagă, vorbind ostașilor din Armata Națională

 

S-a refugiat la Bad Gastein imediat după război, împreună cu alte personalități care colaboraseră cu Germania.

În 1946 este internat din dispoziția Tribunalului de la Nürnberg în lagărul de la Glasenbach, până în mai 1947.

S-a stins din viață la Stuttgart, în 1974, unde și-a trăit ultimii ani din viață. A fost al treilea general care și-a legat numele de Mișcarea Legionară, după Zizi Cantacuzino și Constantin Petrovicescu.

 

A scris:

Un chapitre d’histoire roumaine, Rio de Janeiro, 1962

Istoria Politică și Militară a Răsboiului României contra Rusiei Sovietice, Editura Carpații, Madrid, 1986

Istoria Daciei și Continuitatea Daco-Romană, Editura Carpații, Madrid, 1972

Întâlnirea mea cu Legiunea, publicat în monumentala lucrare Mărturii despre Legiune, apărută la Rio, sub direcția lui Faust Brădescu, cu prilejul împlinirii a patruzeci de ani de la întemeierea Legiunii