NICOLAE CĂLINESCU

 

Scriitor. S-a născut în comuna Plenița, jud. Dolj, în anul 1924. Intră în Frățiile de Cruce la Liceul Militar din Craiova. În 1941 este arestat la Tg. Mureș. Este judecat și condamnat la 8 ani muncă silnică. Trimis la batalionul disciplinar de la Sărata pentru „reabilitare“, cade prizonier în Crimeea. Evadează din lagăr de la Tiraspol și se întoarce pe jos în țară, unde este trimis pe frontul de vest. Este rănit în Ungaria și este lăsat la vatră.

În 1946 publică la Craiova volumul de versuri Poeme pentru frații mei. În 1948 este încadrat în grupul locotenentului Marin Tucă, pregătit să înceapă lupta anticomunistă în pădurile doljene. Este arestat, condamnat la 4 ani închisoare și trimis la Pitești, unde, în urma torturilor, își pierde ochiul stâng.

După încheierea detenției este din nou anchetat și este închis până în 1964. După eliberare devine traducător și documentarist al Bibliotecii Universitare din Craiova. Cunoștea engleza, franceza, germana, rusa, spaniola și turca. Studiază la fără frecvență filologie și istoria la Universitatea din Craiova.

În anul 1972, din cauza unui nou val de persecuții, este îndepărtat din post. După schimbarea din 1989 publică Preambul la camera de tortură. În august 1992, în timp de se afla în Munții Făgăraș împreună cu Ion Gavrilă pentru a reinventaria drumurile rezistenței armate, cade într-o prăpastie și își pierde viața. Prietenii săi au editat unul dintre numeroasele sale studii nepublicate, sub titlul Sisteme și procese de brain-washing în România comunistă.