TRAIAN BOROBARU

 

 

Legionar bănățean. Component la „grupului de 17“ și membru al expediției care organizează în Germania în 1939-1940 răsturnarea de la putere a lui Carol al II-lea.

Secretar particular al lui Horia Sima pe timpul guvernării legionare (1940-1941).

„Oaspete al Reich-ului“ pe timpul detenției legionarilor în lagărele de la Rostock, Berkenbrück, Buchenwald și Oranienburg-Sachsenhausen. După evenimentele de la 23 august 1944, este numit comandant legionar de către Horia Sima. Participă la acțiunile organizate de Horia Sima: guvernul în exil de la Viena și Armata Națională care luptă contra sovieticilor până al finele războiului.

După încheierea războiului se ascunde timp de șase luni împreună cu Horia Sima și Petre Ponta, trecând din Austria în Germania și străbătând Germania de la est la vest. În octombrie 1945 cei trei se întorc din nou în Austria. Traian Borobaru trece împreună cu Horia Sima și Ion Crivăț în Italia, prin pasul Brennero, peste Alpi, în 30 decembrie 1945.

În 1946, împreună cu Horia Sima, face o încercare neizbutită de a trece în Franța pe mare. Poliția franceză îi prinde și îi predă poliției italiene care îi închide în lagărul Fossoli până în 30 noiembrie 1946.

În exil, își petrece cea mai mare parte a timpului în Austria și Germania. Este unul dintre susținătorii cei mai activi ai reeditării cărților legionare. Furnizează cea mai mare parte a fotografiilor despre viața legionarilor în exilul de după război.

Se stinge din viață în Germania în anul 1971.

 

În lagărul de la Berkenbrück