DUMITRU BĂLAȘA

 

Preot legionar. S-a născut în comuna Gușoeni din județul Vâlcea în anul 1911. Studiază la Seminarul Teologic din Râmnicu Vâlcea (1923 – 1931) și la Facultatea de Teologie din București (1933 – 1936), pe care o absolvă cu teza de licență, obținând Magna cum Laude.

Slujește în mai multe biserici din Olt, Dolj și Vâlcea, apoi la Catedrala Mitropolitană din Craiova.

Cercetător istoric și scriitor, membru al Asociației Slaviștilor din România, președintele cenaclului literar Luceafărul de la Florești, președinte de onoare la Aula Academiei Zamolxis (Târgu Jiu), Cavaler al Ordinului Steaua României cu spade și panglică de virtute, Iconom Stavofor (cu cruce patriarhală), director al revistei de cultură Dokiana din Sutești – Vâlcea, secretar al Institutului de Istorie Național㠖 filiala Craiova, secretare de redacție la revista Oltenia – Craiova.

Publică studii și documente referitoare la istoria Bisericii și a culturii românești din Oltenia: Istoricul mânăstirilor Surpatele, Cozia, Iezerul, Sadova, Tismana, Cosuna, Luptele pandurilor cu turcii pe malul Oltului, Manuscrisele cronicarului Dionisie Eclesiarhul, precum și peste 600 de comunicări. Enciclopedia istoriografiei românești consemnează o parte din activitatea părintelui Bălașa.

În anul 1959 este arestat de Securitate și condamnat la 6 ani închisoare pentru luptă împotriva orânduirii comuniste.